ME/CVS

Onderzoekers Columbia-universiteit ontdekken afwijkingen in het immuunsysteem van ME/CVS-patiënten

Een onderzoeksgroep van de Columbia-universiteit in New York heeft ontdekt dat het immuunsysteem van ME/CVS-patiënten afwijkt van dat van gezonde personen. Bovendien is er een verschil tussen patiënten die recent ziek zijn geworden en die al langere tijd ziek zijn. De resultaten van hun onderzoek werden vrijdag gepubliceerd in het medische tijdschrift Science Advances.

> Ronnie Schuurbiers

De onderzoeksgroep analyseerde 51 cytokinen (moleculen van het immuunsysteem) in het bloed van 298 ME/CVS-patiënten en 348 gezonde personen. Ze ontdekten dat het immuunsysteem van patiënten die korter dan drie jaar ziek waren verschilt van het immuunsysteem van gezonde personen en patiënten die langer dan drie jaar ziek waren. Dit is voor het eerst dat een onderzoek aantoont dat ME/CVS uit meerdere stadia bestaat. Volgens hoofdonderzoeker Hornig hebben patiënten in de eerste drie jaar van hun ziekte een teveel aan cytokinen in hun bloed. Daarna raakt het immuunsysteem uitgeput en dalen de cytokineniveaus weer. Volgens de onderzoekers is dit ‘ondubbelzinnig bewijs’ dat het immuunsysteem verstoord is bij ME/CVS.

De studie ondersteunt een oude hypothese die stelt dat het immuunsysteem van ME/CVS-patiënten abnormaal reageert op een infectie. Veel patiënten geven aan ME/CVS te hebben gekregen na een infectie met een ziekteverwekker, zoals het Epstein-Barrvirus dat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt. Eerder onderzoek toont aan dat het immuunsysteem van ME/CVS-patiënten heftiger reageert op een infectie en bovendien langer actief blijft. Deze ontdekking kan mogelijk leiden tot een diagnostische test voor de ziekte. Ook kan nu beter worden gezocht naar behandelingen, vooral voor de groep patiënten die nog niet zo lang ziek is.

Het Science Media Centre, een organisatie die de media informeert over wetenschappelijke onderzoeken, verzamelde een aantal reacties van collega-experts van andere universiteiten. Zij stellen dat dit onderzoek interessant is voor andere wetenschappers, maar waarschuwen ook voor te snelle conclusies. Het onderzoek is een patiënt-controleonderzoek en dit type onderzoek is gevoelig voor statistische fouten. Daarom pleiten de experts ervoor dat het onderzoek door andere groepen moet worden herhaald. Bovendien moet de controlegroep niet alleen bestaan uit gezonde personen, maar ook uit personen met andere ziektes.

Een aantal patiënten uit de studie worden in een longitudinaal onderzoek een jaar lang gevolgd om te kijken hoe hun immuunsysteem in die tijd verandert. In de toekomst willen de onderzoekers meer te weten komen over de oorzaak van de abnormale immuunreactie bij ME/CVS-patiënten. Ergens in de komende weken publiceert dezelfde onderzoeksgroep nog een studie, over afwijkingen in het hersenvocht van ME/CVS-patiënten.

 

Onderzoek:
M. Hornig et al., Distinct plasma immune signatures in ME/CVS are present early in the course of illness. Sci. Adv. 1, e1400121 (2015)
http://advances.sciencemag.org/content/1/1/e1400121

Reacties van collega-experts:
http://www.sciencemediacentre.org/expert-reaction-to-biomarkers-for-cfsme/

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Zaterdag | Min of Meer 28 februari 2017 at 13:45

    […] heeft mijn lijf tijdelijk wel gewoon veel meer nodig. Op zich hoort dit echt wel bij ME.  Het immuunsysteem van ME/CVS-patiënten reageert heftiger op een infectie en blijft bovendien langer… Mijn eigen ervaring is dat de meeste infecties niet alleen langer duren maar ook vaker voorkomen. […]

  • Leave a Reply