ME/CVS

Grensverleggend onderzoek naar stofwisseling bij ME/CVS opent nieuwe deuren

Onderzoekers van de Universiteit van Californië hebben een unieke chemische signatuur ontdekt in het bloed van ME/CVS patiënten. ME/CVS is een complexe multisysteemziekte waarvoor, ondanks jaren van onderzoek, nog altijd geen diagnostische test beschikbaar is. De waarden van verschillende stofwisselingsproducten zijn zo afwijkend dat ze mogelijk kunnen worden gebruikt om personen met ME/CVS te onderscheiden van personen zonder ME/CVS. De resultaten van het onderzoek werden eind augustus gepubliceerd in het gezaghebbende medisch tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

 
Diagnose
Men onderzocht 45 personen die voldeden aan de meestgebruikte criteria voor ME/CVS (Fukuda, Canadese, IOM) en 39 gezonde personen. In totaal werden 612 metabolieten (producten van de stofwisseling) onderzocht in 63 verschillende biochemische reactiepaden, een reeks stofwisselingsprocessen in het inwendige van een cel. Men vond afwijkingen in 20 van deze reactiepaden, die bovendien overeenkomen met gebieden waarin eerder afwijkingen werden gevonden bij ME/CVS, zoals in de energieproductie van de cel. Wanneer een aantal metabolieten uit deze reactiepaden worden gecombineerd, kan met 95% zekerheid een persoon met ME/CVS van een gezonde persoon worden onderscheiden.

 
Lage stofwisseling
Het onderzoek is niet alleen belangrijk voor een betere diagnosestelling, maar geeft ook meer inzicht in het ziektemechanisme van ME/CVS. De manier waarop de stofwisseling bij ME/CVS verandert is biochemisch vergelijkbaar met het dauer-stadium. Dit is een ruststadium gekenmerkt door een lage stofwisseling. Wanneer organismen in de natuur te maken krijgen met moeilijke omstandigheden zoals voedseltekort, gaat het lichaam trager werken om zodoende beter te kunnen overleven. De onderzoekers denken dat de lage stofwisseling bij ME/CVS wordt veroorzaakt door omgevingsstress. Dit verklaart mogelijk waarom ME/CVS vaak vooraf wordt gegaan door een infectie, maar waar later deze infectie geen rol meer lijkt te spelen in het voortduren van de ziekte.

 
Implicaties
Professor Ron Davis, hoofd van de wetenschappelijke adviesraad van de Open Medicine Foundation, noemt het onderzoek “de meest belangrijke en grensverleggende studie naar ME/CVS tot dusver”. Het onderzoek is veelbelovend, maar moet nog wel worden bevestigd in een grotere en meer diverse groep patiënten. Ook moet het worden vergeleken met patiënten met soortgelijke aandoeningen. De onderzoekers zijn reeds gestart met dit vervolgonderzoek, dat wordt gefinancierd door de Open Medicine Foundation. Omdat nu meer bekend is van het ziektemechanisme kan het onderzoek mogelijk ook van belang zijn in de zoektocht naar een behandeling voor ME/CVS.

 
Metabolic features of chronic fatigue syndrome.
Naviaux et al. PNAS.
http://www.pnas.org/content/early/2016/08/24/1607571113

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply