ME/CVS

Australische onderzoekers ontdekken probleem in immuunsysteem bij ME/CVS

Een Australische onderzoeksgroep heeft ontdekt dat bepaalde cellen van het immuunsysteem bij ME/CVS-patiënten niet goed functioneren. Door deze ontdekking hopen zij een diagnostische test en behandeling voor de ziekte te kunnen vinden.

Onderzoekers van de Griffith universiteit in het Australische Queensland doen al vele jaren onderzoek naar het ziektemechanisme van ME/CVS. In eerdere onderzoeken ontdekten zij al dat patiënten met ME/CVS veel vaker een fout hebben in een deel van het DNA van bepaalde cel-receptoren, moleculen aan de buitenkant van cellen die signalen van binnen en buiten de cel kunnen doorgeven. In het huidige onderzoek bekeek men het bloed van 15 ME/CVS-patiënten en 25 gezonde personen, en ontdekte dat bij ME/CVS-patiënten de zogeheten TRPM3-receptoren minder goed functioneren. Deze receptoren spelen in gezonde cellen een belangrijke rol bij het transporteren van calcium van buiten de cel naar binnen. In dit onderzoek werden alleen immuuncellen bekeken, maar TRPM3-receptoren komen ook op veel andere soorten cellen in het hele lichaam voor. In een interview met de website ScienceAlert stelt een van de onderzoekers, Professor Don Staines, dat dit verklaart waarom de ziekte zo ernstig is, en waarom patiënten vaak zoveel verschillende klachten hebben.
De Australische onderzoekers kijken momenteel hoe ze het beste de slecht-functionerende receptoren kunnen aantonen bij ME/CVS-patiënten, zodat ze aan de hand daarvan een diagnostische test kunnen ontwikkelen. Verder zijn ze op zoek naar medicijnen die zich specifiek richten op problemen met calcium in de cel, in de hoop een mogelijke behandeling voor de ziekte te vinden.

Impaired calcium mobilization in natural killer cells from chronic fatigue syndrome/myalgic encephalomyelitis patients is associated with transient receptor potential melastatin 3 ion channels
Nguyen et al. Clinical & Experimental Immunology.
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/cei.12882/abstract

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply