ME/CVS

XMRV tijdens de Human Retrovirology conferentie

Van 5 – 8 juni 2011 vindt in Leuven en Gembloux (beide België) de conferentie 15th International Conference on Human Retrovirology: HTLV and Related Retroviruses plaats. De hoofdonderwerpen op de bijeenkomst zijn humaan T-cel-lymfotroop virus (HTLV), xenotroop murine leukemie virus-gerelateerd virus (XMRV) en endogene retrovirussen. De abstracts zijn inmiddels gepubliceerd in het gratis online wetenschappelijke tijdschrift Retrovirology. De belangrijkste conclusies wat betreft XMRV zijn in dit artikel op een rij gezet.

 • Curriu et al. vond dat XMRV specifiek menselijke lymfeweefselcellen kan infecteren, hoewel dit niet leidt tot een duidelijke productieve infectie. De infectie leidde niet tot veranderingen van T- of B-cellen, noch werd het immuunsysteem geactiveerd, wat de suggestie wekt dat lymfeweefsel kan bijdragen aan een latente XMRV infectie.[1]
 • Maric et al. konden geen XMRV sequenties aantonen in de perifere bloed mononucleaire cellen van Deense MS-patiënten. Er is geen duidelijk verband tussen XMRV infectie en MS in Denemarken.[2]
 • Villinger et al. vonden dat makaken geïnfecteerd met XRMV een chronische en asymptomatische infectie ontwikkelen, die desondanks blijvend is en vatbaar is voor reactivatie. Hoewel XMRV snel uit de bloedbaan leek te verdween, waren CD4+-T-cellen met XMRV-eiwitten detecteerbaar in alle lymfoïde organen tijdens de infectie. Bovendien zijn cellen met XMRV-eiwitten in slijmvliezen en geslachtsorganen verhoogd, wat mogelijk erop duidt dat XMRV seksueel overdraagbaar is.[3]
 • Lombardi et al. vonden dat een XMRV infectie leidt tot ontregeling van de immuunrespons, hetzij rechtstreeks door infectie van specifieke groepen leukocyten, of indirect via cytokinemodulering.[4]
 • Qiu et al. vonden dat XMRV-antistoffen gevonden bij Amerikaanse bloeddonoren, HIV-1 geïnfecteerde patiënten en HTLV-geïnfecteerde patiënten varieerden van 0 – 0,6%. Er werden geen XMRV sequenties aangetroffen. Waarschijnlijk is er sprake van kruisreactiviteit bij de antistoffen.[5]
 • Setty et al. vonden dat XMRV hematopoëtische stamcellen, en waarschijnlijk ook andere cellen, infecteert via receptoren waarvan dit tot dusver niet bekend was.[6]
 • Devadas et al. vonden dat XMRV repliceert in primaire hematopoietische cellen en in verschillende soorten epitheelcellen.[7]
 • Ruscetti et al. vonden dat CVS-patiënten een verhoogde kans op lymfoproliferatieve maligniteiten hebben in vergelijking met de normale populatie. Hoewel de incidentie van non-Hodgkin-lymfoom in de Verenigde Staten 0,02% is, heeft bijna 5% van de CVS-patiënten deze ziekte. XMRV infectie versnelt mogelijk het ontstaan van kanker in B-cellen door indirecte chronische stimulatie van het immuunsysteem en/of door het direct infecteren van B-cellen. Doordat de virale lading van XMRV in het perifere bloed laag is, zou het kunnen dat B-cellen in weefsels zoals de milt en lymeknopen een mogelijk in vivo reservoir zijn voor XMRV.[8]
 • Switzer et al. kon door middel van PCR en serologie bij 45 CVS-patiënten en 42 personen zonder CVS geen XMRV of MuLV aantonen.[9]
 • Hanson et al. voerden een geblindeerde studie uit en onderzochten het perifere bloed van 40 volwassenen, verdeeld in de drie groepen: ernstig zieke CVS-patiënten, herstelde CVS-patiënten en gezonde controles. In de eerste twee groepen en in sommige gezonde controles werden stukjes DNA aangetroffen die meer lijken op de MLV-achtige sequenties uit de studie van Lo at al. uit 2010, dan op de XMRV sequenties uit de studie van Lombardi et al. uit 2009. Deze bevindingen zijn een sterke aanwijzing voor humane infectie door MLV-achtige virussen.[10-12]
 • Prosperi et al. onderzocht het tropisme van murine leukemie-virussen (MuLV), die op basis hiervan worden ingedeeld in drie groepen: ecotroop (in muiscellen), xenotroop (in niet-muiscellen) en polytroop (in muiscellen en niet-muiscellen). Het bepalen bij welke groep een virus hoort kan worden bemoeilijkt door recombinatie.
  XMRV werd gedetecteerd als een mozaïek recombinant virus uit alle drie de groepen. De identificatie van de ouderlijke virusstreng van mogelijk recombinante virussen is moeilijk. Bovendien lijkt recombinatie in de genetisch zeer verwante groep MLV’s al enige tijd bezig te zijn.[13]
 • Erlwein et al. vond geen bewijs voor XMRV infectie in CVS-patiënten en patiënten met prostaatkanker uit het Verenigd Koninkrijk. Ook werd XMRV niet aangetroffen in weefsels van patiënten met prostaatkanker en patiënten met andere soorten kanker uit India, Korea, Thailand en Japan. Wel waren er vals-positieve PCR resultaten in weefsel van patiënten met prostaatkanker, ondanks dat controles negatief waren en geen muis-mitochondriaal DNA werd aangetroffen.[14]

Robert Silverman gaat in zijn presentatie “Human infection or lab artifact: will the real XMRV please stand up?” nader in op het bewijs vóór en tegen XMRV als contaminatie.

 

Update 7 juni 2011
Frank Twisk heeft inmiddels ook een samenvatting geschreven op zijn website.

 

Referenties

 1. Curriu M, Carrillo J, Massanella M, Garcia E, Clotet B, Blanco J, et al. Restricted infection of xenotropic murine leukemia virus-related virus in human lymphoid tissue. Retrovirology. 2011;8(Suppl 1):A208+. Available from: http://www.retrovirology.com/content/8/S1/A208
 2. Maric R, Pedersen F, Kjeldbjerg A, Larsen AM, Bahrami S, Brudek T, et al. Absence of xenotropic murine leukaemia virus-related virus in Danish patients with multiple sclerosis. Retrovirology. 2011;8(Suppl 1):A213+. Available from: http://www.retrovirology.com/content/8/S1/A213
 3. Villinger F, Gupta JD, Onlamoon N, Molinaro R, Suppiah S, Sharma P, et al. XMRV replicates preferentially in mucosal sites in vivo: Relevance to XMRV transmission? Retrovirology. 2011;8(Suppl 1):A219+. Available from: http://www.retrovirology.com/content/8/S1/A219
 4. Lombardi V, Goetz D, Pfost M, Puccinelli C, Mikovits J. Immune correlates of XMRV infection. Retrovirology. 2011;8(Suppl 1):A221+. Available from: http://www.retrovirology.com/content/8/S1/A221
 5. Qiu X, Swanson P, Tang N, Leckie G, Devare S, Schochetman G, et al. Prevalence of XMRV in blood donors, HTLV and HIV cohorts. Retrovirology. 2011;8(Suppl 1):A222+. Available from: http://www.retrovirology.com/content/8/S1/A222
 6. Setty M, Devadas K, Viswanath R, Ravichandran V, Tang S, Wood O, et al. XMRV: usage of receptors and potential co-receptors. Retrovirology. 2011;8(Suppl 1):A224+. Available from: http://www.retrovirology.com/content/8/S1/A224
 7. Devadas K, Setty M, Viswanath R, Gaddam D, Wood O, Tang S, et al. Cell line tropism and replication of XMRV. Retrovirology. 2011;8(Suppl 1):A225+. Available from: http://www.retrovirology.com/content/8/S1/A225
 8. Ruscetti F, Lombardi V, Snyderman M, Bertolette D, Jones K, Mikovits J. Development of XMRV producing B Cell lines from lymphomas from patients with Chronic Fatigue Syndrome. Retrovirology. 2011;8(Suppl 1):A230+. Available from: http://www.retrovirology.com/content/8/S1/A230
 9. Switzer W, Jia H, Zheng H, Tang S, Garcia R, Satterfield B. Serologic and PCR testing of persons with chronic fatigue syndrome in the United States shows no association with xenotropic or polytropic murine leukemia virus-related virus. Retrovirology. 2011;8(Suppl 1):A232+. Available from: http://www.retrovirology.com/content/8/S1/A232
 10. Lo SCC, Pripuzova N, Li B, Komaroff AL, Hung GCC, Wang R, et al. Detection of MLV-related virus gene sequences in blood of patients with chronic fatigue syndrome and healthy blood donors. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 2010 Sep;107(36):15874-15879. Available from: http://dx.doi.org/10.1073/pnas.1006901107.
 11. Lombardi VC, Ruscetti FW, Das Gupta J, Pfost MA, Hagen KS, Peterson DL, et al. Detection of an infectious retrovirus, XMRV, in blood cells of patients with chronic fatigue syndrome. Science (New York, NY). 2009 Oct;326(5952):585-589. Available from: http://dx.doi.org/10.1126/science.1179052.
 12. Hanson M, Lee L, Lin L, Bell D, Ruppert D, Bell D. Detection of MLV-like gag sequences in blood samples from a New York state CFS cohort. Retrovirology. 2011;8(Suppl 1):A234+. Available from: http://www.retrovirology.com/content/8/S1/A234
 13. Prosperi M, Switzer W, Heneine W, Salemi M. Murine leukemia viruses (MuLV) and Xenotropic MuLV-related viruses exhibit inter-tropic complex recombination patterns. Retrovirology. 2011;8(Suppl 1):A235+. Available from: http://www.retrovirology.com/content/8/S1/A235
 14. Erlwein O, Robinson M, Kaye S, McClure M, Walker M, Patel A, et al. XMRV infection in human diseases. Retrovirology. 2011;8(Suppl 1):A238+. Available from: http://www.retrovirology.com/content/8/S1/A238
Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply