ME/CVS

Zweedse onderzoekers speuren naar ziekteverwekkers bij ME/CVS-patiënten

Onlangs berichtte de Britse goededoelenorganisatie ME Research over een lopend onderzoek naar de oorzaak van ME/CVS. Veel ME/CVS-patiënten geven aan dat hun ziekte is begonnen na een infectie met een bacterie of virus. Bovendien wordt vermoed dat bepaalde ziekteverwekkers ook na het ontstaan van de ziekte een rol blijven spelen. In het verleden zijn een groot aantal mogelijke kandidaten onderzocht, maar tot op heden heeft dat er niet voor gezorgd dat men begrijpt welke rol deze ziekteverwekkers precies spelen in ME/CVS. Zweedse onderzoekers willen met de nieuwste technieken proberen alsnog antwoord te krijgen op deze vraag.

Onder aanvoering van prof. Jonas Blomberg van de Universiteit van Uppsala in Zweden zullen zij intensief gaan speuren naar de aanwezigheid van zo’n 15 verschillende bacteriën en virussen bij ME/CVS-patiënten, waaronder de Borrelia-bacterie (ziekte van Lyme) en het Epstein-Barrvirus (ziekte van Pfeiffer). Meer specifiek wordt gezocht naar eiwitten die afkomstig zijn van deze ziekteverwekkers en naar antistoffen die door het immuunsysteem worden aangemaakt als reactie op deze ziekteverwekkers. De onderzoeksgroep van prof. Blomberg zocht eerder naar het XMRV-virus in ME/CVS- en fibromialgiepatiënten. Dit onderzoek had een negatief resultaat, maar prof. Blomberg was vastbesloten zijn zoektocht naar ziekteverwekkers in ME/CVS voort te zetten. Dit onderzoek naar andere ziekteverwekkers is daar het resultaat van. Door gebruik te maken van een nieuwe multiplex techniek kan in één enkel bloedmonster gelijktijdig worden gezocht naar verschillende bacteriën en virussen. Dit scheelt tijd en geld in vergelijking met technieken die in eerdere onderzoeken zijn gebruikt. Bovendien kunnen op deze manier nog tijdens het onderzoek ziekteverwekkers worden toegevoegd of uitgesloten.

Het onderzoek wordt gefinancierd door ME Research en is onderdeel van een groter project, met als belangrijkste doel het ontwikkelen van biomarkers voor ME/CVS. Een biomarker is een stof, meestal een eiwit, die informatie geeft over een ziekteproces. Zo kan bijvoorbeeld aangetoond of uitgesloten worden of iemand ME/CVS heeft. Voor ME/CVS bestaat er op dit moment nog geen biomarker. Tijdens de zoektocht naar biomarkers hopen de onderzoekers ook meer te weten te komen over de oorzaak van ME/CVS.

Bron: Search for the aetiology of ME/CFS. Development of a rational diagnostic system based on microbiological biomarkers.
URL: http://www.meresearch.org.uk/research/studies/ongoing/microbiomarkers.html

 

Bovenstaand artikel is op 18 april 2013 gepubliceerd op de website van de ME/CVS-Stichting: http://www.me-cvs-stichting.nl/nieuws/items/?newsId=2720

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply